Startside Om os Billeder Studiet Instrumenter Musik

I ”gamle dage” havde man en stor mixerpult og en speciel flersporet båndoptager, der normalt brugte store spolebånd. Hvis båndoptageren havde mange spor, var båndet typisk ½ eller 1 tomme bredt. Alle effekter som ekko og rumklang var individuelle bokse, som krævede en del ledninger til og fra mixeren. Dette udstyr var meget dyrt, og krævede meget vedligeholdelse.

I dag bruger de fleste studier et computerbaseret system. Her fungerer harddisken i computeren som optagemedie, og mixer og effekter bliver lavet af softwaren. Her er det egentlig computerens ”kræfter” der begrænser, hvor mange spor og effekter man kan bruge på én gang. Det eneste hardware der er brug for (foruden computeren), er en inputenhed, der omsætter lyden i instrumenter og sang til digital, så computeren kan ”forstå” signalet. Dette udstyr koster kun en brøkdel af, hvad udstyret i de gamle studier kostede, og kræver ikke så meget vedligeholdelse.

Komputer:

Kk-musik studiets ”hjerne” en en almindelig Medion PC (Ja-købt i Aldi!), Med Intel pentium I5 quad-core processor. Kim har sat en SSD-disk i den for, at give en hurtig opstart, og derudover har den fået en ekstra harddisk udelukkende til lyd-optagelser. For at kunne se lydspor og mixer på samme tid, er der to skærme tilsluttet.

Software:

Vores studie bruger AVID ProTools, som er et anerkendt professionelt studiesoftware. ProTools bruges af studier, TV-stationer og film-producenter over hele verden.

Input enhed:

For at omsætte lyden til ”komputersprog”, har vi en AVID Fast Track Duo. Den kan både tilsluttes mikrofoner og instrumenter, og kan omsætte to spor samtidigt. To spor ville være for lidt, hvis vi skulle optage et helt band eller trommer med mange mikrofoner på én gang, men det dækker normalt vores behov.

Studie-monitorer:

Hoved højtalerne i studiet er to stk. JBL 18Ti. Der er egentlig et par gode små stuehøjtalere, men efter Kims mening er det de bedste højtalere der nogensinde er lavet. De har titanium diskant, som giver et virkeligt godt lydbillede. Udover JBL-højtalerne er der et par små Labtec computerhøjtalere, et sæt øre-hængere og et par gode sæt hovedtelefoner. Så kan vi teste lyden på flere forskellige enheder, inden vi gør det endelige resultat færdigt.

Forstærker/Mixer:

Som forstærker til studiet bruger vi en Dynacord PowerMate 1000 mixer. Det er lidt af et ”overkill” til studiebrug (2 X 430 Watt i 8 Ohm), men vi havde den som live-mixer i forvejen, så den var købt og betalt. Så kan vi også bruge mixer-delen, hvis der skulle opstå behov for, at optage fra mere end to ting på samme tid.

Mikrofoner:

ElectroVoice BK-1 er studiets bedste mikrofon. Det er en kondensatormikrofon. Det er dén som Karla brugte på scenen. Da den er god og ikke ret slidt, er det en fin sangmikrofon.

Audio-technica ATM41 er studiets anden mikrofon. Det er en dynamisk mikrofon. Denne bruges mest til optagelse af instrumenter som har et højt lydniveau (f.eks. fra forstærkere), da den ikke er så superfølsom som BK-1.

Andet:  

Herudover har studiet en Behringer MiniAmp 4 kanals hovedtelefonforstærker, et sæt Senneheizer TR-165 Trådløse hovedtelefoner, en Akai kasettebåndoptager, en Lenco pladespiller med USB, plus en Dantax ghettoblaster, som mest bruges til at høre gamle indspilninger med. Der er også en anden inputenhed (Creative E-MU 0404 USB), som er backup og har S/PDIF indgange, hvis der skulle blive brug for det. Der er også kommet et sæt SONY MDR-P180 hovedtelefoner, og nogle billige Kønig headsets til, hvis der skal bruges flere på én gang.